Kliniklerde verimlilik artışını nasıl sağlarız?
- Mehmet Büyüktortop
- 8 Haz 2020
- 3 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 20 Ağu 2024
Klinikte verimlilik nedir? Verimliliği artırmaya nereden başlamalıyım? Çok çalışıyorsunuz ama yetişemiyor musunuz? Verimlilik konusunda neler yapabileceğinizi merak edenlerdenseniz bugünkü cümlelerimiz verimlilik üzerine…

Kliniklerin verimlilik artırma seçenekleri içinde bulundukları ve bağlı oldukları koşullara bağlıdır. Nasıl verimli olunur sorusuna verilecek yanıt çok kapsamlı ve geniştir. Kliniklerde verimlilik bir orkestraya benzetilebilir. Bir orkestrada farklı ses tonlarını, farklı müzik aletleriyle, farklı kişilerle senkronize bir şekilde; doğru zamanda, doğru notayla, doğru ses tonuyla, doğru sırayla, sürekli ve ahenkli bir şekilde sürdürebilirse ancak müzik dediğimiz güzellik ortaya çıkmaya başlayabilir. Anlamlı bir bütünlük için çok boyutlu şartların oluşması gerekiyor.
Klinikte verimlilik nedir?
Klinik işletmelerimizi canlı yaşayan organizmalara benzetebiliriz. Doğarlar, büyürler, gelişirler. Beslenmeleri gerekir. Her fonksiyonun uyumlu çalışması gerekir. Kendi iç dinamiklerinden ve kendi çevresinden etkilenirler. Bu zorlu koşullar sonucu sürekli evrilirler. Değişime açık olmak, uyum sağlayabilmek, sürekli verimliliği artıracak yolları araştırmak ve bunları uygulamak gerekir. Klinikteki kaynaklarımızın tamamını etkili bir şekilde kullanmaya ve doğru bir şekilde yönlendirmeyi verimlilik olarak tanımlayabiliriz.
Kliniklerimizde verimliliği etkileyen unsurları beşe ayırıyoruz.
Çalışma ortamı
Motivasyon
Çalışma şekli
Stres
Yöneticilerin rolü
Kliniklerimizin arzuladığımız hedeflerine ulaşması, kar elde edip başarılı olmasını sağlayan en önemli öğe insan unsurudur. Sürekliliğin ve başarının hedeflendiği bir klinikte ekibin en yüksek seviyede verimlilikte çalışması beklenir. Motivasyon artışını sağlamamızdaki amaç hizmet hacminin artırılması, hizmet kalitesinin artırılması ve bunun doğal sonucu olarak işletme sürekliliğinin sağlanmasıdır. Bu amaç doğrultusunda kliniğimizdeki tüm insan kaynağının doğru yönlendirilmesi gerekir. Kliniklerimizde verimlilik artışı insana olan yatırımın ve klinik kaynaklarımızın doğru ve etkili bir şekilde koordinasyonu ile doğru orantılıdır.

Verimliliği artırmaya nereden başlamalıyım?
Kliniğimizin önceliklerine göre oluşturulacak önem sıralaması listesi ile başlanabilir. Bu liste bize etkili bir planlama yapabilmek için kılavuz niteliğinde olacaktır. Gereksiz detaylardan uzak durabilmeyi, eşit ve adaletli iş yükü paylaşımını oluşturacağımız bu plan ile sağlayabiliriz. Konumuz verimlilik olduğuna göre gereksiz tüm işlerden, zaman kayıplarından, personel arası çatışmalardan, “çok işim var” cümlesinden iyi planlama ve görev dağılımı ile kurtulabilmemiz mümkün. Önceliği işimizdeki vakit kayıplarını ortaya çıkarmaya vermeliyiz.
Çok çalışıyorum ama zamanım yetmiyor. Hiçbir şeye yetişemiyorum!
Günümüzde bu cümleleri duymayan yok gibidir. Herkesin 24 saati olduğu düşünürsek herkes eşit zamana sahip. Bazılarımıza fazla bazılarımıza eksik zaman tanımlanmış değil. Bu durumda çok çalışmak ancak bir tercih olabilir. Başka bir pencereden bakacak olursak kötü bir iş kurguladığınızın göstergesi de olabilir. Ancak net olan konu şu ki; verimli çalışmadığımız için zaman bulamıyoruz. Günde 12 saat çalışarak “çok çalışıyorum” demeye hakkımız bulunmuyor.
İşleri ancak ekibimizle paylaşarak ve verimlilik planları yaparak çözebiliriz. Unutmayın her şeye yetişmek ya da her şeyi yapmak zorunda değiliz. En iyi yaptığımız, en kazançlı işlere odaklanmalıyız. Gün içerisinde yaptığınız işleri lütfen not edelim. Akşama kadar göreceğiz ki zaman yok ediciler dışında bir şeylerle uğraşmıyoruz.
Verimlilikte motivasyonun ilişkisi var mıdır?
Kliniklerde başarılı bir motivasyon planı ile istenilen verimlilik sağlanabilir. Yenilenme adımları için çalışanlarımızın motivasyonlarını ve koşullarını iyileştirmemiz gerekir. Çalışma koşullarındaki iyileşme motivasyonu artıracağı düşünülürse, verimlilikte bundan pozitif olarak etkilenecektir. Verimliliği artırmanın 1 numaralı adımı motivasyonu yükseltmektir.

Beraber çalıştığım ekip arkadaşlarımı nasıl motive edebilirim?
Motivasyon yöntemlerinin en etkilisi ücret seviyesi olsa da son yıllarda ekip üyelerinin takdir edilmesi, ödüllendirilmeleri, sosyal organizasyonlara katılımın teşvik edilmesi (gezi, konser, etkinlik vb.), fiziksel çalışma koşullarındaki iyileşmeler, kişisel gelişim eğitimleri ve katkıların ekibin motivasyonun yükselmesinde etkili oluğu araştırmalar ve deneyimler ile ortaya konmuş durumdadır. Bunun dışında motivasyon üzerinde iş arkadaşlarıyla olan ilişkiler, yöneticilerle olan ilişkiler, güven duygusu, adalet duygusu, iletişim kurulması gibi çok boyutlu durmak gerekiyor. Çoğu zaman esirgediğimiz “güleryüz”, küçük bir “tebessüm” motivasyona ve elbette verimliliğe olağanüstü katkılar sağlayacaktır.
Profesyonel Klinik Yönetimi Danışmanlığı
"Mutlu Klinikler, Mutlu Misafirler"
Yorumlar